Jheronimus Bosch Art Center
(+31) (0)73 612 68 90

Cappella Amsterdam& Rima Khcheich & Amira Medunjanin

6
november
2021
21:00 uur

Het Middellandse zeegebied is een broedplaats voor kleurrijke uitwisselingen op kunst- en muziekgebied. De hele wereld komt er samen: van Arabische muziek tot balkanklanken, invloeden uit het Midden-Oosten en Europese jazz. De onverdroten zeeschuimers van Cappella Amsterdam richten hun muzikale kompas tijdens het concertprogramma al-Bahr Mare Nostrum op vocale klankkunsten uit de regio van de Middellandse Zee.

Daarvoor heeft het koor twee absolute specialisten uitgenodigd. De Libanese zangeres Rima Khcheich weet als geen ander de klankwerelden van het Midden-Oosten en jazzmuziek te overbruggen. Ze werkte al samen met Yuri Honing, Tony Overwater, Maarten Ornstein en het Dudok Strijkkwartet. Khcheich staat bekend om haar intense interpretaties van klassieke Arabische muwashahat (een middeleeuwse Moors/Arabische liedvorm) en oude Byzantijnse liederen. Bijzonder is ook de komst van zangeres Amira Medunjanin  die laat horen hoe je de sevdalinka vertolkt, de oorspronkelijke, met emoties overladen volksmuziek uit Bosnië-Herzegovina.

Speciaal voor deze gelegenheid schrijft de Iraans-Nederlandse componiste Aftab Darvishi nieuw werk. Een veelgevraagd componiste die al in zee ging met het Kronos Quartet, Hermesensemble, Oerknal en De Ereprijs. Vorig jaar ging haar opera Turan Dokht in première tijdens het Holland Festival.

Van de Nederlandse componist Gerard Beljon klinkt bovendien een reprise van zijn Planctus Cygni (voor onder meer kamerkoor en instrumentale solisten) dat vorig jaar zo veel bijval kreeg tijdens November Music. In zijn Klaagzang van de zwaan verweeft Beljon klanken uit het oosten en westen met de sacrale intensiteit van oude muziek.

De twee hedendaagse werken worden ingebed in traditionele (koor)werken uit de hele regio van de Middellandse Zee. Voor dit speciale koorproject is er een keur aan instrumentalisten uitgenodigd die Cappella Amsterdam wegwijs maken door het exotische repertoire. Aan het roer staat dirigent Leonard Evers.

In samenwerking met het Ud Festival

PROGRAMMA

al-Bahr Mare Nostrum

Aftab Darvishi - HamZad (My Fellow)
Gerard Beljon - Planctus Cygni *
Anoniem - selectie uit Cantigas de Santa Marina van Alfonso X el Sabio

Traditionele werken uit onder meer Libanon, Syrië, Egypte, Bosnië-Herzegovina, Marokko en Tunesië

* Compositieopdracht November Music

Uitvoerende artiesten

Dirigent:
Leonard Evers
Vocalisten:
Amira Medunjanin
Rima Khcheich
Ahmed El Maai
Sabra El Bahri-Khatri
Laura Rodrigues Lopes
Anass Habib
Solist:
Raphaela Danksagmüller - duduk, fujara Ahmed El Maai - ud, kanun Beate Loonstra - harp Misagh Joolaee - kamancheh Modar Salama - percussie
Musici:
Cappella Amsterdam
closebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram