Jheronimus Bosch Art Center
(+31) (0)73 612 68 90

Meet the Classics! - Pieter Wispelwey

11 september 2021 - 20:30 uur
Bestel tickets online

Altijd al iets meer willen weten van klassiek maar niet weten waar je moet beginnen? In Meet the Classics maak je kennis met een aantal Nederlandse musici die je op weg helpen in de wondere wereld van etudes, aria's, suites en symfonieën. Je hoort de mooiste klassieke stukken en presentator Bart de Graaf zorgt voor leuke feitjes en info over de muziek. Na afloop geniet je thuis van de speciale Meet the Classics Spotify lijst, vol met muziektips om lekker verder te luisteren. Kom je ook?

Lyrisch, melancholiek en ronkend: de cello is een prachtig instrument. Solist Pieter Wispelwey weet hem als geen ander te bespelen en soleerde bij de meest vooraanstaande orkesten ter wereld.

Wispelwey is evenzeer thuis op de moderne cello als op de barokcello, met een repertoire dat uiteenloopt van J.S. Bach tot Schnittke, Elliott Carter en speciaal voor hem geschreven composities. Hij studeerde bij Dicky Boeke en Anner Bijlsma in Amsterdam, bij Paul Katz in de Verenigde Staten en bij William Pleeth in Groot-Brittannië. Vervolgens maakte hij wereldwijd naam en faam als talentvol en charismatisch artiest. Vanavond speelt hij Bach Suites 1, 3 en 6. Een klassiek concert om je oren voor te spitsen.

Wispelweys uitvoeringen van de complete cellosuites van J.S. Bach op één avond hebben grote lof geoogst in heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië. Zijn discografie omvat meer dan zestig titels, waarvan vele bekroond zijn met belangrijke internationale prijzen. Van de belangrijkste werken van Bach, Beethoven, Schubert, Britten, Kodály, Dvorák en Tsjaikovsky maakte hij meerdere opnamen.

Ook recent gooide Wispelwey hoge ogen met het Vlaams Radio Koor onder leiding van Hervé Niquet, verzorgde hij samen met het Agartha Duo een boeiend project rondom Sofia Goebaïdoelina (Novecento Leuven en Amuz) én soleerde hij op uitnodiging van het Symfonieorkest Vlaanderen in Brahms’ dubbel concerto voor viool (Lorenzo Gatto) en cello.

Pieter Wispelwey bespeelt een 1760 Giovanni Battista Guadagnini cello en een 1710 Rombouts barokcello.

closebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram