Jheronimus Bosch Art Center
(+31) (0)73 612 68 90

November Music: PORTRET KAIJA SAARIAHO I

13 november 2020 - 21:00 uur
Bestel tickets online

PORTRET KAIJA SAARIAHO Iphilharmonie zuidnederland / Camilla Hoitenga

In het laatste festivalweekend plaatst November Music één van de belangrijkste componistes van dit moment in het zonnetje. Met de grootste fijnzinnigheid ontvouwt de Finse Kaija Saariaho (1952) een geheel eigen toontaal waarin klank tot in de kleinste details wordt verkend, steeds op zoek naar nieuwe schoonheid. Ze laat als geen ander klankkleuren zingen en onaardse harmonieën oplichten. Muziek die tegelijkertijd robuust en kristallijn is, en hoofd en hart beroert.

De altijd avontuurlijke philharmonie zuidnederland zet tijdens deze bijzondere Saariaho-dag een extra beentje voor. Als vaste gast van November Music trakteren ze ditmaal op een compleet Saariaho-portret. Reikhalzend wordt uitgekeken naar Saariaho’s feeërieke fluitconcert ‘Aile du songe’. Een hoofdrol is weggelegd voor fluitsoliste Camilla Hoitenga die als absolute Saariaho-specialist geldt. Aile du songe uit 2001 is dan ook aan Hoitenga opgedragen. Philharmonie zuidnederland besluit het exclusieve Saariaho-portret met het eveneens uit 2001 stammende Nymphéa Reflection voor strijkorkest. In het opzwepende werk tovert Saariaho met ongehoorde strijkerseffecten en expressieve gebaren. Zo fluisteren de orkestleden in het laatste deel magische dichtregels van schrijver Arseniy Tarkovsky die de fantasierijke atmosfeer nog eens extra glans geven.

closebarssort-desc linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram