Jheronimus Bosch Art Center

Meet the classics: Elisabeth Hetherington and Emma Huijsser

9
March
2023
20:30 uur

Onze klassieke concert agenda barst dit seizoen van ongekende hoogtepunten. I want to show the world is er daar zeker één van. Barokharpiste Emma Huijsser en sopraan Elisabeth Hetherington brengen een muzikale ode aan Maddalena Casulana: in 1568 de eerste(!) vrouw die haar eigen muziek uitgaf en de wereld wilde laten zien dat niet alleen mannen over intellect en artistiek talent beschikken. Who run the world? Precies!

‘I want to show the world, as much as I can in this profession of music, the vain error of men that they alone possess the gifts of intellect and artistry, and that such gifts are never given to women.’ Dit citaat is afkomstig uit het voorwoord van Il primo libro di madrigali van Maddalena Casulana die in 1568 de eerste vrouw was die haar eigen muziek uitgaf. De muziek was opgedragen aan – en wellicht gedeeltelijk geschreven voor – de beroemde beschermheilige van de kunsten en de beroemde muzikant: Isabella de Medici.

Gedurfd en uitdagend
Jarenlang zijn de makers van dit concert geïnspireerd door de gedurfde en uitdagende toon van Casulana en het is in deze geest dat ze enkele van de vele vrouwen willen belichten wiens genialiteit bijna verloren is gegaan in de geschiedenis. In dit klassieke concert krijg je een uniek kijkje geven in de wereld van de zangeressen en componisten van de 17e eeuw. Zij stonden voor een lastige keuze: toetreden tot het klooster en de gaven van het onderwijs gebruiken om muziek te schrijven ter waardering van de heer, of autonoom blijven en risico lopen in de schaduw van een schandaal te worden geworpen. Het programma bestaat uit werken van zowel de componisten van de kloosters als die van de hoven.

17e-eeuwse componisten
Barokharpiste Emma Huijsser en sopraan Elisabeth Hetherington illustreren samen de enorme verscheidenheid, diepte en passie in de muziek van deze 17e-eeuwse componisten die er – tegen alle verwachtingen in – in slaagden de wereld hun gaven van intellect en kunstenaarschap te tonen.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram