Jheronimus Bosch Art Center

De boodschapper geëerd

from
1 March 2024
until
5 January 2025
During our usual opening hours

Jubileumtentoonstelling 10years10 van het Chaamse Museum of Instant Images in het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch.
Het mail-art archief van het MII uit Chaam, heeft een compilatie gemaakt van de duizenden kunstwerken van 5 exposities die tussen de jaren 2014 en 2024 zijn tentoongesteld in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch met zeer afwisselend werk uit alle werelddelen van de aarde nog een keer voor het voetlicht van beneden naar boven en omgekeerd.

Achter een voordeur in Chaam schuilt een museum met een verzameling van duizenden kunstwerken van over de hele wereld. Materieel bestaat het museum eigenlijk als een hele grote kast met tientallen dozen waarin het werk van honderden kunstenaars wordt opgeborgen en bewaard. Het is het archief van Mr. Colori, een a.k.a.-naam van Toon Joosen waarmee hij correspondeert en beeldende kunst uitwisselt met kunstenaars van de hele planeet. Een constante stroom van nieuwe werken valt door de brievenbus van diezelfde voordeur al veertig jaar lang met als bestemming de deurmat van dit Museum of Instant Images, de naam spreekt voor zich. De kunstorganisatie staat bekend als Mail Art, post-kunst, kunst over de post. Opbergen in grote dozen betekent niet in het donker verdwijnen, nee, de curator Mr. Colori is ook constant bezig de kunstwerken te vertonen op exposities. Neem de laatste 10 jaren; al 16 exposities staan nu op het conto van dit 'reizende museum'. Op talloze plekken duikt het museum op met weer een nieuwe tentoonstelling, zowel in binnen- en buitenland. Het Jheronimus Bosch Art Centrum (JBAC) in 's-Hertogenbosch heeft die laatse tien jaren het archief van het MII als het ware 'geadopteerd' om een deel van hun ruimte te bestemmen voor inmiddels zes van de zestien hierboven genoemde exposities. Daarom heet de nieuwe expositie gewoon '10 YEARS OF MAIL ART in the Jheronimus Bosch Art Center', een compilatie dus en een soort jubileumtentoonstelling.

10years10.
Het JBAC is gevestigd in de voormalige St. Jacobs-kerk, een enorme ruimte met een 40 meter hoge toren, op korte afstand achter de bekende kathedraal. In die toren zijn ooit 4 grote verdiepingen gemaakt, kunstgalerijen, met tientallen vierkante meters muren, nog niet zo heel gemakkelijk te vullen, maar het MII heeft duizenden stuks kunstwerken paraat en komt ogenschijnlijk nog ruimte tekort. Ook niet zuinig is de looptijd van de exposities, die duurt meestal een heel openingsjaar, nu van 1 maart '24 tot 5 januari '25.

Het Jheronimus Bosch Art Center heeft wisselende openingstijden.
Zie de website:
http://www.jheronimusbosch-artcenter.nl
Jheronimus Bosch Art Center
Jeroen Boschplein 2
5211 ML ’s-Hertogenbosch

MII-projecten via:
https://artiststudioproject.blogspot.com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram