Jheronimus Bosch Art Center

Expositie Heldenketting 's-Hertogenbosch

Geplaatst op 8 maart 2022

Welke helden kleuren jouw stad? In  6 Brabantse steden, waaronder ‘s-Hertogenbosch is een portretten estafette van niet-alledaagse helden gemaakt. Het Zuidelijk Toneel is op zoek gegaan naar o.a. de Onofficiële Nachtburgemeester, de Zorg-held, de Vliegensvlugge Vakkenvuller, De Armoede Aanvaller en vroeg hen; Wie is jouw held? Dit resulteerde in een heldenketting van 50 helden uit ‘s-Hertogenbosch.

Het Zuidelijk Toneel heeft een heldhaftige jonge kunstenaar gevraagd, Nikki Nordmann, die 50 portretten heeft gemaakt in zijn eigen stijl. Deze portretten werden gemaakt op basis van een korte ontmoeting bij de held thuis of op werk. In samenwerking met Theater aan de Parade vond de opening van het Helden thema plaats in het theater.

Nikki Nordmann
Straatfotograaf en collagekunstenaar Nikki Nordmann. De mensen die hij portretteert trekken zijn aandacht door hun unieke verschijning in relatie tot de maatschappij. Zijn inspiratie haalt hij uit fotografische zwaargewichten, zoals Ed van der Elsken, Henri Cartier-Bresson, Jozef Koudelka en Helen Levitt. Zijn werk is tijdloos en soms surrealistisch, altijd staan de intuïtie en het vertrouwen dat deze de sterkste bron is voor zijn creatieve uitingen centraal. Voor de Heldenketting trok Nikki door ‘s-Hertogenbosch met zijn camera als belangrijkste wapen, klaar om de 50 Bossche helden vast te leggen.

Nieuwsgierig wie in ‘s-Hertogenbosch tot held geportretteerd wordt? Vanaf dinsdag 8 maart 2022 is de expositie van 50 helden-kunstwerken vereeuwigd in het Jheronimus Bosch Art Center te ‘s-Hertogenbosch.

Lokale helden kunnen helpen, inspireren en mensen verbinden. In dit project laat het Zuidelijk Toneel helden zien die voor een lokale gemeenschap belangrijk zijn. Zij tillen ze al dan niet gewenst even op, vereeuwigen ze in een kunstwerk en geven hen een plek, nu tijdelijk te zien in het Jheronimus Bosch Art Center tussen de werken van Bosch.

Meer weten over het project kijk op hzt.nl/projecten/heldenketting
of kijk op de specifieke pagina van ‘s-Hertogenbosch op hzt.nl/heldenketting-den-bosch

Ook in Tilburg, Breda, Helmond en Roosendaal zijn portretten door andere kunstenaars gemaakt.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram