Jheronimus Bosch Art Center

Nieuwe tentoonstelling: Pieterjan Grasmaijer, tekenende schilder

Geplaatst op 31 maart 2023

Het Art Center toont vanaf 2 april vol trots een expositie met werken van Pieterjan Grasmaijer (1950-2017). Grasmaijer werd opgeleid aan de Rietveld Academie met onder meer zijn generatiegenoot Melle Boerrigter. Beide kunstenaars lieten zich sterk beïnvloeden door Jheronimus Bosch en dan met name door de seksuele symboliek in diens schilderijen. Anders dan Melle was Grasmaijer een bescheiden kunstenaar. Zijn werk is dan ook lang onbekend gebleven. Voor het eerst is er nu een grote tentoonstelling te zien waarbij uitgebreid aandacht is voor zijn tekeningen en schilderijen. In al zijn kunstwerken valt op dat Grasmaijer een échte tekenaar was. Met een hard potlood zette hij trefzeker zijn tekeningen op. Nooit hoefde hij schetsend op zoek te gaan naar de juiste vorm. Vele honderden tekeningen heeft hij nagelaten, waarvan een deel nu te zien is in het JBAC. Ook zijn enkele van zijn schilderijen te zien. Een unieke kans om deze ondergewaardeerde kunstenaar te ontdekken. De tentoonstelling loopt nog tot 7 januari 2024.

Tegelijkertijd met de opening van de overzichtstentoonstelling van het werk van Pieterjan Grasmaijer  (1950-2017) verschijnt ook een monografie over zijn leven en werk. ‘Pieterjan Grasmaijer, tekenende schilder’ is een samenwerking tussen Tom Eyzenbach, Jos Koldeweij en Ella Vervelde. Er is ook een bijdrage opgenomen van Saskia de Bodt. De monografie is net als de tentoonstelling een weerslag van zijn totale oeuvre. Naast een overzicht van de vele tekeningen die hij gedurende zijn leven heeft gemaakt, is er speciale aandacht voor zijn schilderijen, boekomslagillustraties en alfabet. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de invloed van Jheronimus Bosch op het werk van Grasmaijer, een verwantschap die speciaal tot uiting kwam in de expliciete erotische tekeningen. Het meest kenmerkend aan het werk van Grasmaijer blijven toch de geweldig vaardige en gedetailleerde tekeningen die hij schiep met de trefzekere lijnen van zijn harde potlood.

Tom Eyzenbach, Jos Koldeweij, Ella Vervelde en Saskia de Bodt, Pieterjan Grasmaijer, Tekenende schilder, Jheronimus Bosch Art Center, 2023, ISBN 9789082586183.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram